Hur mycket kan jag spara genom att byta till värmepump?

Funderar du också på att byta till värmepump? Vid första granskningen ser en värmepump ut att vara en ganska dyr affär. Men det är en en investering som du garanterat kommer att tjäna på i längden. Med en värmepump installerad i huset kan du halvera din elförbrukning. Vidare kan du läsa om det du behöver veta före köpet.

Hur stort är effektbehovet i ditt hus?

Genom att byta till värmepump kan du förminska din elförbrukning med mellan 45 till 60 procent. Om du beslutar dig för att byta till värmepump, gör du alltså en god affär såväl för din egen plånbok som för miljön. Storleken på en värmepump avgörs av hur stort effektbehov ditt hus har. Effektbehovet är detsamma som den effekt ett hus gör av med vid årets kallaste utetemperatur. Hur stort effektbehov just ditt hus har är beroende av husets konstruktion, hur varm temperatur du vill ha inomhus samt var i landet du bor. I genomsnitt behöver ett svenskt hus 21000 kWh per år. Det täcker de största energiutgifterna, uppvärmning och varmvatten.

När det är som allra kallast ute ligger effektbehovet på 8 kW. Dock är 8 kW ett väldigt högt effektbehov. För att kunna tillgodose det skulle du behöva en värmepump som är både stor och dyr. Om du istället väljer en värmepump som genererar ett par kW lägre kan den ändå tillgodose cirka 90 procent av årets energibehov. Det medför förvisso att du behöver någon form av tillskottsenergi under de kallaste månaderna, men kan du tänka dig att ha några grader kallare inomhus kan det vara lönsamt att byta till värmepump av en mindre storlek. Dessutom minskas slitaget genom att en mindre storlek medför en jämnare användning under året.

Halvera din elförbrukning genom att byta till värmepump

Trots att en värmepump vid första anblick kan te sig som en dyr affär går det snabbt att tjäna på affären. Genom att byta till värmepump tar du tillvara på den överskottsenergi som genereras i ett hus, och halverar din elförbrukning med 50 procent. Alltså är det en affär som är såväl lönsam för din egen ekonomi som för miljön. Hur mycket du kan spara är en av de viktigaste faktorerna för många när man välja att investera i en värmepump. Titta på dina besparingar på nibe.se med användning av deras kalkylator.