Vilket värmesystem är bäst?

När det gäller värmesystem finns det en hel del olika varianter att välja mellan. Det går att ordna uppvärmningen med system som bygger på förbränning av olja, pellets eller ved men man kan också utnyttja el, installera jord eller bergvärme samt ha en värmepump. Det går inte säga vilket system som är bäst, generellt, eftersom många faktorer spelar in.

Installationskostnad kontra driftskostnader

Värmesystem kan vara ganska dyra investeringar här i norden där vi måste kunna förlita oss på att systemet fungerar och ger bra inomhustemperatur, även när det är 20 minusgrader ute. Det är dock ofta så att de dyrare systemen som bergvärme och jordvärme ger en mycket lägre driftsekonomi. Kan du tjäna ett par tusen kronor i månaden på att installera ett bättre system tar det inte särskilt många år innan den större investeringen blivit en riktigt lönsam affär. Bra värmesystem håller i regel i flera decennier och påverkar även värdet på din fastighet, om du funderar på att sälja den.

Vad som är ett bra system för dig är även en fråga om ifall du har vattenburen värme eller inte. Vattenburen värme innebär att värmen transporteras till hemmets alla rum med hjälp av element. Saknas ett sådant system behöver man i regel ha flera värmekällor, till exempel små luftvärmepumpar, vedkaminer eller kakelugnar annars får man en väldigt ojämnt fördelad värme i huset. Har du tillgång till billig ved kan vedeldning innebära låga driftskostnader, det är dock ett värmesystem som kräver en hel del arbete. Det är tungt att bära in den ved som krävs för att hålla ett större hus varmt under en enda vinterdag.

Rätt värmesystem för rätt hus

Välj värmesystem utifrån förutsättningar som tillgång på ved och vilka kostnaderna är för att borra för bergvärme just där du bor. Kraven är också olika beroende på var i landet du bor. Det är vanligt att kombinera olika värmekällor i värmesystemet. Du kan till exempel kombinera en luftvärmepump med ett par vedspisar eller en kakelugn.